• n.v.t.

Bewonerscommunicatie bij energieprojecten

door Peter Hopmans

 

Bij ingrijpende veranderingen in de bestaande bouw bij woningcorporaties is een  ‘70% akkoordverklaring’ van de bewoners een vereiste. Dit is belangrijk omdat bewoners zich moeten kunnen uitspreken over wat er in hun woning gebeurt. Zo is dat ook voor de meeste energieprojecten.

Een goede communicatie met de bewoners beschouw ik als de belangrijkste succesfactor van het slagen van energieprojecten. Het voordeel van de getroffen energiemaatregelen moet voor de huurder duidelijk zijn en zich niet alleen concentreren op het financiële gewin door het temperen van de woonlastenstijging. Ook de verbetering van het comfort van de woning is van belang. Door het goed isoleren van de woning vermindert 'trek en tocht' en stijgt het comfortniveau. Vanzelfsprekend speelt het terugdringen van de milieubelasting ook een belangrijke factor in het geheel. Maar over het algemeen heeft de huurder hier net iets minder mee.

Verkoop geen knollen voor citroenen en probeer - voor zover praktisch uitvoerbaar - de huurder individueel te benaderen. De huurder is namelijk gebaat bij een persoonlijke benadering en een advies op maat. Zorgvuldigheid is hierbij  belangrijk. Presenteer geen cijfers die niet realistisch en moeilijk te onderbouwen zijn. Ben open en benoem ook het belang van de woningcorporatie. Wek dus niet de indruk dat het alleen gaat om het financiële voordeel voor de huurder. Voor de woningcorporaties leveren de energieprojecten immers meer courant bezit op met een betere verhuurbaarheid voor nu en in de toekomst.

Betrek enkele afgevaardigden van de huurders in een vroege fase bij de energieprojecten.  Zij zijn de energieambassadeurs binnen de complexen en spelen een belangrijke rol in de communicatie met de medehuurders.

Er is inmiddels veel geschreven over het belang van een goede communicatie bij energieprojecten in de bestaande bouw. Een handig hulpmiddel is het handboek ‘Bewonerscommunicatie bij duurzame woningverbetering’ (uitgever Aeneas: ISBN 978-946104-004-6).


« Naar blog overzicht
Bewonerscommunicatie bij energieprojecten
Gipe BV - Broekbeemden 28 - 6097 DE Heel - M. 06 52311888 - E. info@gipe.nl